Att se över ditt hus

Som ägare av ett hus så gäller det att ser över det med jämna mellanrum så att inget händer. Det kan vara att kolla upp så att taket är i det skick man önskar eller att fasaden inte är av dålig kvalité så att det läcker in kyla eller ut värme på vintern. Ett hus behöver omsorg och bör kontrolleras upp med jämna mellanrum.

Ta för vana att exempelvis rensa dina hängrännor höst och vår så att det inte samlas vatten och blir dålig avrinning. Om det upptäcks att det är något som är i behov av att bytas ut så är det bra att göra detta omgående. Det kan var hängrännor, nockplåtar eller vindskivor som fått sig en knäck och inte fyller sin funktion. Det är viktigt för ditt hus att allt fungerar som det ska och inte skadar huset ytterligare.

Vintertid så är det viktigt att få bort om det blir mycket snö på taket. Skotta inte allt för djupt bara så att du skadar takbeklädnaden. Lämna ungefär tio centimeter om det är ett papptak som ska skottas. Se till att säkra dig ordentligt så du inte riskerar att falla ner och skada dig själv. Snön i sig kan även ha en isolerande effekt men det får inte vara för mycket snö på taken så de riskerar att rasa in. Plåttak är en fördel att ha då de med rätt lutning kan snön rasa ner av sig själv.